Vineri, la chioşcurile de ziare, filmul poate fi cumpărat împreună cu "Adevărul" Pelicula este una dintre cele mai lungi din colecţie. Asta şi pentru că intriga e foarte complexă.
Vineri, la chioşcurile de ziare, filmul poate fi cumpărat împreună cu "Adevărul"
Pelicula este una dintre cele mai lungi din colecţie. Asta şi pentru că intriga e foarte complexă. Există mai multe "poveşti" care se ţes în jurul figurii voievodului român.
Perioada la care face referire filmul este aceea a ultimei etape din domnia lui Mircea cel Bătrân, nevoit să-i înfrunte încă o dată pe otomani.
Atât scenaristul Titus Popovici, cât şi regizorul Sergiu Nicolaescu au dat dovadă de o bogată imaginaţie. Dar nu în detrimentul faptului istoric, ci în favoarea sau în completarea lui. De pildă, povestea centrală e aceea a iubirii dintre bunic - Mircea cel Bătrân, interpretat de Sergiu Nicolaescu -, şi nepot - vestitul de mai târziu Vlad Ţepeş, jucat fără cusur de tânărul Vlad Nemeş.
Joc pentru demascarea boierilor complotişti
Din acest nucleu epic se nasc mai multe poveşti. Una este aceea a relaţiei dintre domnitorul român şi fiul său, Mihail, interpretat de Şerban Ionescu. Acesta joacă rolul unui prinţ indecis, slab în faţa presiunilor Austriei. Până la sfârşitul filmului, fiul domnitorului e un personaj şters, gata chiar, la un moment dat, să-şi trădeze tatăl. Dar, la final, totul se dovedeşte a fi un joc, menit să-i dea în vileag pe boierii care unelteau împotriva lui Mircea.
"Eu nu domnesc peste oameni în genunchi!"
Domnitorul român e un magnet care le atrage pe toate celelalte personaje şi interacţionează diferit cu ele. Pe fratele său, Dan, care a vândut ţara străinilor, îl reneagă şi nu-l poate ierta. "Frate?!, exclamă Mircea. Eu nu vreau să domnesc peste oameni în genunchi!"
Pe sultanul Mehmed îl înfruntă fără frică, întocmai cum