- Parintii clujeni pot dormi linistiti, ISJ Cluj "are grija" de copii lor.
- Educatorii sunt incurajati de sindicat sa dea Ministerul Educatiei in judecata pentru a putea preda in conditii de normalitate.
Pe educatorii din gradinitele scolare, dar si pe parinti micutilor inscrisi in sistemul precolar de stat ii asteapta o mare surpriza la inceputul anului scolar. Inspectoratul scolar (IsJ) Cluj a "rezolvat" problema crizei de locuri in gradinite: au creat grupe supradimensionate, in care acelasi personal se va ocupa de un numar dublu de copii. Mai mult, potrivit inspectorului responsabil cu reteaua scolara, Tunde Peter, "cu exceptia celor 12 grupe nou create pentru care avem cuprins necesarul de personal, nu angajam nimic", pe motiv ca, oricum la nivel de judet, exista un exces de personal auxiliar si nedidactic de 396 de angajati, pe care Ministerul Educatiei si Cercetarii ii considera in plus si cere de aproape sase luni sa fie disponibilizati.
"Deja e dramatica situatia in gradinite, care au fost comasate si comprimate in ultimii ani. Riscm sa se inchida activitatea la jumatate din gradinite, daca nu se gaseste rapid o solutie" a declarat consilierul local PD-L Adrian Gurzau, membru in comisia de invatamant a forului local. Sistemul risca sa se sufoce pentru ca, an de an, creste numarul copiilor. "Stiu ca exista un fel de evidenta dubla a copiilor, una este situatia reala din grupa si alta cea raportata oficial, pentru ca se incearca gasirea de solutii pentru toti parintii care au copii de gradinita, chiar daca nu sunt locuri" a spus Gurzau. Potrivit liderului Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar (SLIPC), Livia Cojocaru, numarul legal de copii intr-o grupa este de 20-25, iar a obliga educatorii sa preia grupe de 35-40 de copii este ilegal si impotriva drepturilor omului. "Noi ii spijinim pe educatori sa ea in j