Azi dimineaţă, Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) a început evacuarea sediului pe care-l deţine în strada Nicolae Iorga, nr.21. Tot ceea ce deţinea până acum UAP în incinta imobilului – arhiva datând încă din 1920, sute de lucrări de artă ale artiştilor plastici aflate în patrimoniul Uniunii, mobila de epocă - a fost aruncat claie peste grămadă în câteva maşini. Sursa: Vlad Stănescu
În câteva ore, în interiorul clădirii nu mai exista nimic, aceasta arătând ca o casă părăsită şi devastată. Motivul este executarea silită, pusă în mod surpinzător în aplicare cu o promptitudine de invidiat, ca urmare a deciziei definitive de retrocedare a imobilului de acum câteva luni.
Marilena Murariu, cunoscută pictoriţă, care s-a ocupat în ultimele săptămâni de fişarea acestor lucrări de patrimoniu, dar nu a reuşit să definitiveze decât 300 de lucrări din cele câteva mii, spune că acum de toată munca ei s-a ales praful, pentru că totul a fost luat la grămadă.
Dorina Gonţ, executorul însărcinat cu această treabă destul de dubioasă, ne-a declarat, lipsită complet de orice sentiment faţă de faptul că evacua o instituţie culturală importantă: “Ce vreţi să-mi reproşaţi, că sunt eficientă în aplicarea legii? Nu fac altceva decât să-mi fac bine meseria”.
Excesul suspect de zel în acest caz, în care curtea instituţiei era plină de poliţişti şi de jandarmi, pe când alte hotărâri definitive de punere în posesie stau neaplicate de ani buni, pentru că nu se găseşte executorul care să-i scoată din clădire pe chiriaşi, nu a putut fi explicat de Dorina Gonţ. La rândul său prezent, avocatul Mario Ianculescu, care reprezenta pe cei care au câştigat în instanţă imobilul, avea la îndemână o cărticică cu legislaţie, din care cita, ca ripostă la orice argument de bun simţ. Inclusiv faptul că la dosar se află un act de moştenire fals, datat 4 august 1940, care vor