Disproportia mare dintre cererea constanta de case si oferta in crestere, dar inca neindestulatoare, a fost mult timp cauza cresterilor de preturi. Acum, si pentru ca nu exista un studiu avizat asupra pietei imobiliare in Romania, nu prea mai stim cu exactitate ce fac preturile: urca, stau pe loc ori coboara. Cert este insa faptul ca tot mai multi romani vor sa faca imprumuturi bancare, pentru a-si cumpara cat mai repede o locuinta, desi habar n-au incotro se misca piata.
O certitudine este si faptul ca, astazi, pentru familiile tinere indeosebi, casa ramane o dramatica asteptare. O aspiratie greu de implinit, chiar imposibil de implinit, in multe cazuri. Dar nu numai pentru familiile tinere. La primarii, cererile de locuinte sociale se aduna in maldare de dosare, fara vreo speranta de a fi satisfacute.
Pentru cei ce au nevoie de ajutoare sociale - si sunt indreptatiti sa le primeasca - numai bugetul statului isi deschide umbrela ... cand ploua. Dar nu si cand au nevoie de casa. In materie de case functioneaza creditul. Dar dupa binecunoscutul dicton: "Bancherul iti da umbrela cand e soare si ti-o ia cand ploua"... Cat e soare pe ulita ta, ai loc de munca, esti bine cotat profesional si esti platit cat de cat bine, banca iti face casa. Daca, insa, Doamne fereste, intra soarele in nori, pierzi competitia profesionala si ti se reduce salariul sau, mai rau, ramai fara serviciu si nu-ti mai gasesti altul la fel de bun, vine banca si-ti cere inapoi umbrela.
Probleme sunt si in cealalta tabara: a constructorilor, a antreprenorilor. Investitorii, atat cei romani, cat si cei straini, si-au inchis garda in fata stirilor ce vin de pe pietele financiare. Cat timp piata imobiliara a pus in circulatie preturi care si-au pierdut legatura cu realitatea, au fost incurajati sa-si dezvolte afacerile. Acum, insa, nu stiu nici ei cu precizie cat vor reusi sa vanda