Temerile vizavi de soarta sistemului financiar au dus pieţele de capital europene la cel mai scăzut nivel al ultimilor trei ani Încercarea guvernului american de a reda încrederea
Temerile vizavi de soarta sistemului financiar au dus pieţele de capital europene la cel mai scăzut nivel al ultimilor trei ani
Încercarea guvernului american de a reda încrederea investitorilor în cele mai mari două bănci ipotecare din SUA a speriat şi mai mult piaţa financiară.
Ziua de ieri a fost una neagră pentru bursele europene şi asiatice, care se tem că problemele de pe pieţele financiare americane se vor propaga în Europa şi Asia.
Spre după-amiază, indicele britanic FTSE 100 scăzuse cu 3%, indicele german DAX cu 2,65%, iar CAC din Franţa cu 2,41%. Cele care au declanşat aceste scăderi au fost acţiunile băncilor.
Totodată, moneda americană s-a devalorizat în raport cu moneda unică europeană până la un nou nivel-record de 1,6038 dolari/euro, iar petrolul şi aurul s-au scumpit pe măsură ce investitorii au căutat un refugiu sigur în materii prime.
Veştile proaste venite dinspre sectorul bancar american le-au reamintit tuturor că problemele sistemului financiar sunt departe de a se termina.
Planul de măsuri anunţat duminică seara de guvernul SUA, şi menit să ferească băncile ipotecare Freddie Mac şi Fannie Mae de un eventual colaps a alimentat şi mai mult teama că tot multe instituţii financiare riscă falimentul din cauza proastelor investiţii făcute pe piaţa creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc (subprime).
"O criză sistematică fără sfârşit"
În ciuda faptului că guvernul SUA promite să susţină cei doi giganţi ipotecari, asigurându-le accesul la lichidităţi, acţiunile Freddie şi Fannie şi-au continuat ieri declinul cu 21%, respectiv 18%, potrivit Bloomberg.
Din luna octombrie şi până acum, valoarea pieţelor glob