Primejdia cea mai mare apare când cuplul locuieşte cu părinţii soţului. Soluţia este ca doamnei băgăcioase să i se traseze limite clare. Sursa: Guiver Getty Images
Te trezeşti, găseşti cafeaua şi micul dejun pregătite. Vii de la muncă, găseşti casa curată, mâncarea făcută şi copilul în parc. Cine face toate astea? Soacra, dar nu orice soacră, ci un specimen pe cale de dispariţie, protejat de lege.
Celelalte soacre sunt aşa cum le ştii: cicălitoare, îşi bagă nasul în familia ta şi îţi explică detaliat cum trebuie să procedezi pentru că ele „ştiu mai bine“.
„Soacrele au, de obicei, mentalităţi vechi: femeia face de mâncare, calcă, are grijă de casă, copii şi este întotdeauna disponibilă pentru nevoile soţului. Aceste mentalităţi nu se mai potrivesc cu viaţa de azi. Ele nu înţeleg asta, motiv pentru care nora este văzută ca o femeie care nu-şi face treaba bine, de unde şi certurile“, spune psihologul Ana Ion.
Atât tu, cât şi soţul ar trebui să trasaţ i limite clare pe care să i le explicaţi şi soacrei şi pe care să le respectaţi cu stricteţe, recomandă specialiştii.
„Triunghiul durerii“
„Când cuplul stă cu mama nevestei, lucrurile se simplifică pentru că soacra este mai înţelegătoare şi ajută mai mult la treburile casei“, este de părere psihologul Irene Arnăutu.
Problemele apar atunci când locuieş ti cu părinţii soţului. Pentru că, de cele mai multe ori, atunci când eşti deranjată de ceva, nu-i spui direct soacrei, ci soţului, cu gândul că acesta va lua măsuri. „În felul acesta se formează triunghiul durerii. Soţul trebuie să-i ia apărarea nevestei, ceea ce presupune că mama lui a greşit cu ceva. Dar mamei nu-i poate spune că a greşit şi de cele mai multe ori îi găseşte scuze“, continuă psihologul Irina Istrati. Astfel, problemele tale cu soacra nu se rezolvă pe cale paşnică. @N