La unităţile tip hostel, turiştii se pot caza în camere cu mai multe paturi, iar un sejur nu poate dura mai mult de şase zile. Sursa: Feri Predescu
Turiştii dornici să petreacă o săptămână pe litoralul românesc pot opta şi pentru oferta unităţilor de cazare de tip hostel. Deşi genul acesta de afacere face primii paşi în România, administratorii hostelurilor nu duc lipsă de clienţi, în anumite cazuri, locurile fiind deja rezervate până în septembrie.
Motivul: tarifele sunt de 10-12 euro pe noapte de persoană, iar sejurul nu poate dura mai mult de şase zile. Sistemul hostel se adresează mai ales tinerilor cu posibilităţ i materiale reduse. Camerele au mai mult de patru paturi şi grupurile sanitare sunt la capătul holului.
Turişti din toată lumea
Cel mai vechi hostel de pe litoral, care funcţionează de peste 40 de ani, este Hostel Lutheran, din Techirghiol. Curtea mare, plină de verdeaţă, cuprinde un foişor unde se poate servi masa, un grătar în aer liber şi un pavilion cu o prispă ornată cu flori. Clădirea are două etaje, cu câte şase camere, care au de la 2 la 4 paturi, în total fiind 40 de locuri. Duşurile şi WC-urile din capătul holului strălucesc de curăţenie, iar bucătăria de la subsol este dotată cu toate ustensilele necesare.
„În fiecare an avem turişti din Europa, dar şi din Coreea de Sud sau Noua Zeelandă. Dacă nu depind de masă, pleacă dimineaţa şi se întorc seara, să se odihnească“, povesteşte Elena Onofrei, una dintre angajatele hostelului. De altfel, locurile sunt rezervate până în luna septembrie, iar un sejur este de maximum şase zile. Şi în centrul Constanţei există un hostel, amplasat discret între casele frumoase din apropierea Stadionului Farul. Unitatea arată ca o vilă cochetă şi dispune de cinci camere cu 14 paturi şi patru băi.
„Vin mulţi tineri, care îşi fac rezervă ri