Surprinzator! Ciocolata, inghet ata, painea alba, berea si vinul rosu pot fi benefice pentru sanatate daca sunt consumate cu moderatie. Painea alba, spre exemplu, nu contine fibre ca si cea neagra, dar are calciu, iar antioxidantii din vin si din bere previn riscul cardiovascular.
1. Ciocolata
Ciocolata neagra si putin amaruie este mult mai buna pentru sanatate decat cea alba, cu lapte, deoarece contine polifenoli. Acesti compusi protejeaza inima si lupta impotriva radicalilor liberi, care pot produce modificari ale ADN-ului. Un studiu realizat de cercetatorii Scolii de Sanatate Publica de la Harvard, facut pe 8.000 de persoane trecute de 60 de ani, a aratat ca aceia care mancau ciocolata de trei ori pe luna traiau mai mult cu un an, in comparatie cu cei care nu consumau deloc ori mancau prea multa.
2. Vinul rosu
Vinul rosu este bogat in polifenoli, cum sunt tanina si flavonoizii. Acestia se gasesc in coaja si in semintele boabelor de struguri si sunt niste antioxidanti foarte puternici. Alte substante importante pe care vinul rosu le contine sunt procianidinele. Ele reduc tensiunea si scad colesterolul. Un alt ingredient, resveratrolul, incetineste procesul de imbatranire a inimii, oaselor, ochilor si muschilor. La fel ca si ciocolata, vinul rosu trebuie consumat cu moderatie.
3. Stresul
Stresul pe termen lung distruge organismul. Altfel, mobilizeaza organismul si creste puterea de reactie.
4. Nicotina
Nicotina poate fi buna pentru creier. Ea actioneaza asupra unor receptori din sistemul nervos si poate avea un efect stimulant. Cercetatorii de la King’s College (UK) au demonstrat cu ajutorul unui studiu facut pe animale ca nicotina poate imbunatati atentia si viteza de reactie.
5. Inghetata
Zaharul din inghetata se elibereaza mai greu in organism, ceea ce inseamna ca p