Romania ocupa prima pozitie in Uniunea Europeana in ceea ce priveste plata drepturilor salariale "in plic", aproape un sfert dintre romani declarand ca au primit de la angajator bani neimpozitati, potrivit unui raport asupra ocuparii informale realizat de centrul de dezvoltare al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Ponderea romanilor care primesc salariul "in plic" este de aproape cinci ori mai mare decat media europeana care se ridica la 5%.
Totodata ponderea romanilor care nu au vrut sau nu au stiut sa raspunda la intrebarea daca angajatorul lor utilizeaza un astfel de sistem de plata ajunge la 31%, de asemenea cel mai mare procent dintre repondentii din tarile UE.
In acelasi clasament, pe urmatoarele locuri se situeaza lituanienii care recunosc in proportie de 17% ca au primit salariul in plic, belgienii (14%), lituanienii si polonezii cu cate 11%.
La polul opus, se afla angajatii din Malta, Marea Britanie, Luxemburg si Franta din care numai 1% din fiecare tara au declarat ca au primit bani neimpozitati de la angajator.
Raportul OCDE mai arata si faptul ca Romania se situeaza pe primele locuri in ceea ce priveste munca informala, foarte aproape de Bulgaria. Diferenta dintre munca la negru, care se refera la persoanele ce lucreaza fara acte, si munca informala, este ca cei din urma pot avea contract de munca, insa nu beneficiaza de toate compensatiile pe care il presupune acesta.
In Romania, ocuparea informala ia diverse forme precum agricultura de subzistenta, salariatii care nu isi declara veniturile, angajatorii care nu isi inregistreaza angajatii, lucratorii fara contract de munca, evaziunea fiscala si evaziunea securitatii sociale, atat din partea angajatilor, cat si din partea angajatorilor, subdeclararea veniturilor sau falsa activitate independenta, potrivit raportului.
"Problema muncii in