În 2008, peste 40% din populaţia României locuieşte în mediul rural, puţin peste 11% din adulţi au terminat o facultate, iar aproape jumătate din copii sunt sub nivelul standardului european
În 2008, peste 40% din populaţia României locuieşte în mediul rural, puţin peste 11% din adulţi au terminat o facultate, iar aproape jumătate din copii sunt sub nivelul standardului european de alfabetizare. Avem doar 228 de kilometri de autostradă şi cel mai prost sistem de sănătate din toată Europa.
Peste 22 de ani, lucrurile vor fi radical diferite, dacă e să dăm crezare Strategiei pentru Dezvoltare Durabilă, elaborată de guvern.
Românii vor trăi atunci în opt arii metropolitane, iar gradul de urbanizare va ajunge la 70%. Drumurile vor fi conforme cu reţelele europene de trafic intens. Serviciile vor asigura 65% din produsul intern brut (PIB), iar creşterea economică se va "domoli" la 4,2%.
Documentul face şi o previziune sumbră: în 2030 vor rămâne doar 19,7 milioane de români, pentru ca, în 2050, populaţia să se "prăbuşească" la 16,7 milioane.
Va creşte însă spectaculos speranţa de viaţă: în 2050, aceasta va fi de 82 de ani pentru femei (faţă de 75,4 ani în prezent) şi de 77,5 ani pentru bărbaţi (acum, 68,7 ani).
Peste 22 de ani vom atinge nivelul mediu de dezvoltare al ţărilor din Uniunea Europeană, dar vom avea o populaţie îmbătrânită, în continuă scădere. Abia în 2030, agricultura românească va putea produce la nivel european
Strategia pentru dezvoltare durabilă a României arată că până în 2030 vom fi adoptat deja euro, vom fi intrat în spaţiul Schengen, iar economia va fi bazată pe servicii.
Până să atingem nivelul de dezvoltare din UE avem de recuperat decalaje uriaşe faţă de Occident, în condiţiile în care puţină lume mai are răbdare să prindă modernizarea României. Experţii estimează