Fiecare dintre noi, avem nevoie dimineata de o înviorare, de ceva care sa ne binedispuna si sa ne ofere energie pentru întreaga zi. Pentru a primi aceasta stare, savuram în liniste, o cafea care poate avea taine pe care noi nu le cunoaste. Chiar daca, aceasta licoare, este considerata un drog si un viciu legal, multi dintre noi, consumam cel putin o cafea în fiecare zi, devenind astfel un ritual. Ajungem de cele mai multe ori sa ne împrietenim cu ea, asteptând un prieten la o cafea, savurând fiecare clipa, devenind un rau necesar. Dar cunoastem noi, originile ei? Acestea îsi au radacinile în continentul african, într-o zona a Etiopiei. La început cafeaua era folosita pe post de aliment, fiind astfel folosita de triburile africane care amestecau boabele crude de cafea cu grasime, obtinând astfel o pasta pe care o modelau sub forma de bile, care erau consumate de catre razboinici pentru a avea energie în lupte. De asemenea, din fructele de cafea se obtinea si vin prin fermentarea în apa a boabelor uscate de cafea. Consumul de cafea are si contraindicatii pentru cei cu afectiuni precum ciroza, ulcerul gastric, nevroza, hipertensiune arteriala dar pe lânga aceste contraindicatii are si efecte pozitive asupra organismului, fiind un bun remediu pentru dureile de cap, aducând benificii fizice si este folosita si în anumite retete culinare. Cafeaua, pe langa toate efectele negative pe care le are asupra noastra, ajuta la îmbunatatirea atentiei si capacitatii de concentrare.
A bea sau a nu bea cafea
Multi dintre noi, ajungem la o dilema când vine vorba de consumul de cafea, unii nu o consuma de loc, iar pentru altii devine un rau necesar. „Cafeaua, consumata în cantitati normale, cu limita are întradevar efecte pozitive dar depinde foarte mult si de organism si de problemele de sanatate pe care consumatorul le are. E un bun remediu pentru durerile de cap si pe