Gustările preambalate în porţii mici nu sunt de nici un ajutor în lupta cu kilogramele în exces. Cercetătorii de la Universitatea Tilburg spun că, deşi oamenii aleg porţii mai mici, sunt tentaţi să ia mai multe gustări într-o zi, ceea ce duce la acumularea unei cantităţi mai mari de alimente decât în mod obişnuit.
Teoretic, pachetele cu gustări, în porţii mici, sunt ideale pentru cei care nu îşi pot controla foamea sau care nu se pot opri din mâncat în faţa unei porţii mai mari. Practic, s-a demonstrat că persoanele care aleg porţii mici consumă mai mult de una o dată, păcăliţi tocmai de faptul că sunt minigustări. Astfel, deşi participanţii la studiu au declarat că aleg pachete mici pentru a putea controla mai bine cantitatea de calorii pe care o acumulează zilnic, în realitate s-a observat exact contrariul.
Ei au fost puşi să urmărească un program TV sub pretextul că trebuie să comenteze nişte reclame. Au avut la dispoziţie nouă pachete mici a câte 45 grame fiecare şi două pachete mari a câte 200 grame fiecare. Cercetătorii au observat că peste jumătate dintre participanţi au ales porţiile mici, deschizând mai multe pungi pe parcursul experimentului. Balanţa dintre cei care au ales porţiile mici şi cei care le-au ales pe cele mari a înclinat în defavoarea primilor. Aceştia au consumat cu 50 de grame mai mult decât colegii care au deschis pungile mari.
Cercetătorii spun că ideea gustărilor preambalate în porţii mici este bună pentru autocontrol, dar de cele mai multe ori se ajunge la o dezordine alimentară. În plus, consumatorii ajung să plătească mai mult deoarece porţiile mai mici sunt mai scumpe decât o singură porţie mare. (E.H.)
Gustările preambalate în porţii mici nu sunt de nici un ajutor în lupta cu kilogramele în exces. Cercetătorii de la Universitatea Tilburg spun că, deşi oamenii aleg porţii mai mici, sunt tentaţi să ia mai multe