Comisia pentru buget si finante a Camerei Deputatilor din Italia a aprobat un proiect de lege care prevede luarea amprentelor intregii populatii italiene, incepand din anul 2010.
Autoritatile vor, prin aprobarea acestui act normativ, sa puna capat polemicii declansate de proiectul Guvernului de a amprenta locuitorii din taberele de nomazi, denuntat de Parlamentul European si de numeroase organizatii neguvernamentale, ca fiind discriminatoriu, transmite, miercuri, agentia AGI.
Comisia de finante a camerei inferioare a Parlamentului a decis ca, incepand din 2010, cartile de identitate italiene sa contina si amprentele titularului.
Liderul Partidului Democrat (PD, Opozitie) Walter Veltroni a salutat decizia comisiei, intr-o conferita de presa sustinuta la Parlament, relateaza cotidianul La Repubblica in editia electronica.
"Luarea amprentelor digitale ale tuturor este o decizie corecta. Deci nu are sens sa fie luate numai cele ale rromilor, asa ca noi cerem ca procesul sa fie suspendat", a declarat el.
Ministrul de Interne Roberto Maroni, membru al formatiunii xenofobe Liga Nordului, a afirmat ca "sustine deplin" proiectul aprobat de comisia Camerei Deputatilor, dar a precizat ca va continua procesul lansat deja de amprentare a locuitorilor din taberele de nomazi.
"Proiectul se aplica din 2010 si este foarte bun. Orice garanteaza o mai mare siguranta este foarte binevenit", a comentat Maroni, precizand ca nu va "retrage ordonanta", asa cum i-a cerut liderul Partidului Democrat, Walter Veltroni, fost primar al Romei.
Comisia pentru buget si finante a Camerei Deputatilor din Italia a aprobat un proiect de lege care prevede luarea amprentelor intregii populatii italiene, incepand din anul 2010.
Autoritatile vor, prin aprobarea acestui act normativ, sa puna capat polemicii