În 2007, membrii Asociaţiei Societăţilor Financiare din România (ALB) au înregistrat un avans al finanţărilor de 64,1% În ciuda ritmului semnificativ de creştere de anul trecut,
În 2007, membrii Asociaţiei Societăţilor Financiare din România (ALB) au înregistrat un avans al finanţărilor de 64,1%
În ciuda ritmului semnificativ de creştere de anul trecut, piaţa românească a leasingului rămâne cu mult în urma statelor cu tradiţie din Vest.
În clasamentul volumului finanţat prin leasing anul trecut la nivel european, România ocupă locul al patrulea, după ritmul de creştere înregistrat pe acest segment. Asociaţia Societăţilor Financiare din România (ALB), care deţine 73% din piaţa locală de profil, şi-a sporit finanţările cu 64,1% în 2007 faţă de anul precedent.
Potrivit Asociaţiei Europene a Leasingului (Leaseurope), cea mai mare creştere a volumului finanţat a fost înregistrată în Rusia (102%), urmată de Bosnia şi Herţegovina (80%), Serbia şi Muntenegru (70%), România şi Bulgaria, cu 60%.
De altfel, un avans semnificativ a fost înregistrat în cea mai mare parte a statelor emergente, ca Polonia sau ţările baltice. La polul opus s-au aflat pieţele mature din Europa Occidentală, cu o tradiţie de zeci de ani în finanţarea prin leasing. Astfel, în Germania, avansul a fost de 6,35%, de 3,5% în Marea Britanie şi de 1,5% în Italia.
Pondere redusă în context european
În ciuda performanţelor de anul trecut, volumul finanţat rămâne cu mult în urma statelor dezvoltate din Vest. Ca valoare, finanţarea acordată de membrii ALB anul trecut a fost de 3,747 miliarde euro. Adică puţin peste 1% din contractele semnate anul trecut în Europa. "Ponderea de 1,11% din piaţa europeană reprezintă o provocare pe viitor.
Totuşi, ritmul de creştere înregistrat în 2007 dovedeşte faptul că România este o piaţă matură din punctul de vedere al proce