Regulile (de la 2 la 14 ani de închisoare) ar putea fi preluate şi de alte state europene
Şoferii de autovehicul care ucid oamenii din cauza unui stil de a conduce imprudent riscă, de acum, între 2 ani şi 14 ani de închisoare, relatează Reuters. Deocamdată se întâmplă în Marea Britanie, dar şi alte state europene ar putea prelua modelul cât de curând. Bruxelles-ul pledează oricum, de mai mult timp, pentru noi măsuri, mai adaptate acestui secol, care să facă drumurile europene mai sigure. (Iată de ce majoritatea statelor UE au limitat drastic viteza permisă pe autostrăzi.)
Acum însă, potrivit unui nou set de reguli emis de autoritatea care recomandă judecătorilor din Marea Britanie cât de grele ar trebui să fie pedepsele, cei care cauzează moartea unei alte persoane în trafic din cauză că vorbesc la telefonul mobil, ori că citesc sau scriu un SMS, sunt pasibili de cel puţin doi ani de închisoare. Practic, telefonul mobil devine circumstanţă agravantă. Iar şoferii care sunt implicaţi în accidente fatale din cauză că au consumat alcool ori droguri vor avea probleme şi mai mari – minimum şapte ani de stat după gratii. Pedeapsa maximă – de 14 ani – va fi aplicată conducătorilor auto recidivişti sau celor cu un dosar rutier “încărcat” de nereguli (amenzi, suspendări de permis etc).
Există şi un aspect mai puţin normal în toate aceste regulamente: se consideră că cei care comit un accident mortal pentru că vorbesc la telefon fac o faptă la fel de gravă ca şi şoferii care circulă fără permis (care primesc tot doi ani de închisoare). Autorităţile britanice încearcă astfel să îi pedeapsească pe cei care reuşeau până acum să scape cu o simplă amendă după un astfel de accident. (E.F.)
Regulile (de la 2 la 14 ani de închisoare) ar putea fi preluate şi de alte state europene
Şoferii de autovehicul care ucid oamenii din cauza unui stil de a conduce imp