Reforma sistemului judiciar este marcata de stagnare si regres, lupta impotriva coruptiei a fost blocata ca urmare a atacurilor politice si legislative la adresa institutiilor anticoruptie, constata un raport al Initiativei pentru o Justitie Curata. Politicienii din Parlament si Guvern, dar si reprezentantii Ministerului Justitiei, ai Inaltei Curti de Casatie si Consiliului Superior al Magistraturii au blocat sistematic si constient eforturile de reforma si de lupta impotriva coruptiei, se spune in raportul ce apare cu doar zece zile inaintea celui al Comisiei Europene. Raportul este coordonat de Freedom House Romania si sustinut de opt organizatii neguvernamentale.
“Masurile de reforma nu sunt implementate conform angajamentelor asumate in relatia cu Comisia Europeana. Deşi obiectivele prevazute in Mecanismul de Cooperare si Verificare si pericolul activarii clauzei de salvgardare constituie, inca, o forma de presiune asupra Guvernului Romaniei pentru continuarea reformelor, justitia din Romania este supusa din ce in ce mai mult presiunilor de natura politica”, se spune in raport.
Blocarea reformei si a luptei anticoruptie
“Pozitia multor oficiali guvernamentali, politicieni si chiar institutii ale sistemului judiciar a intrat in coliziune directa cu obiectivele anticoruptie si de reforma a justitiei".
CSM, a aparator al independentei parlamentului
“Standardele etice care impun CSM ca for disciplinar suprem pentru sistemul judiciar sunt in continuare nerespectate, iar CSM continua sa fie o institutie care nu raspunde în fata nimanui, nici macar a magistratilor, care ia decizii esentiale în mod netransparent si, de multe ori, nemotivat si ale carei standarde nu garanteaza un act de decizie impartial. CSM s-a dovedit mai degraba un aparator al independentei puterii legiuitoare si nu al independentei puterii