Dacă ar trebui să definim bucătăria thailandeză folosind un singur cuvînt, atunci acesta ar fi: perfecţiune. Atît din perspectiva estetică, cît şi din cea a gustului.
Dacă ar trebui să definim bucătăria thailandeză folosind un singur cuvînt, atunci acesta ar fi: perfecţiune. Atît din perspectiva estetică, cît şi din cea a gustului. Condimente şi ierburi cu proprietăţi diferite, uneori antagonice, combinîndu-se, creează un gust căruia nu-i poţi găsi nici un cusur. Este pur şi simplu perfect.
Usturoiul, ceapa eşalotă (hagima), ceapa de primăvară, frunzele şi rădăcinile de coriandru sînt ingredientele care se regăsesc în mai toate preparatele thailandeze. Bineînţeles că unele dintre ele sînt parte integrantă şi din bucătăria europeană. Ceea ce dă acea perfecţiune a gustului este combinarea ingredientelor specifice continentului asiatic: lemongrass, tamarind, lămîi kaffir, galangal, busuioc dulce, thai chilli, ghimbir. Supa Tom Yum Kung are "privilegiul" de a conţine o triadă de ingrediente despre care thailandezii spun că pot face minuni. Combinaţia de lemongrass, galangal şi frunze de lămîi kaffir revigorează organismul şi chiar previne cancerul de colon. Din această perspectivă, multe dintre preparatele thailandeze au efectele unor adevărate medicamente obţinute pe cale naturală. Nu întîmplător, bucătăria thai este considerată a fi o bucătărie extrem de sănătoasă şi prietenoasă pentru organismul uman.
Hot, hot, hot…
Thai chilli (phrik-khee-nuu), ardeii iuţi de culoare roşie, cu o pieliţă lucioasă şi foarte fină, conţin în interior seminţe mici de culoare galbenă. Sînt foarte iuţi, în special seminţele, şi pot fi folosiţi atît proaspeţi, cît şi uscaţi. Reprezintă ingredientul de bază în sosurile picante. După ce este pisat într-un mojar se adaugă în supe, iar dacă este tăiat felii poate fi presărat în salatele proaspete. Sosul de tamarin