Un nou episod al discuţiei pe teme fotbalistice purtate de Ceauşescu şi de ceilalţi capi comunişti pe 12 mai 1953. Sursa: Revista „Stadion“
1 /.
Abuzurile comise de Armată şi Miliţie în sport îi alarmau, în mai 1953, până şi pe conducătorii Partidului Comunist, care discutau problema la cel mai înalt nivel.
În cel de-al treilea capitol extras din stenograma unei şedinţe a Partidului Muncitoresc Român (PMR), din mai 1953, „Evenimentul zilei“ şi grupul de investigaţii „Miliţia Spirituală“ continuă azi dezvăluirile despre modul în care fotbalul era mutilat de orgoliile liderilor comunişti.
Membrii Secţiei Propagandă şi Agitaţie din cadrul Comitetului Central al PMR, printre care preşedintele Comitetului pentru Cultură Fizică şi Sport, Manole Bodnăraş, ministrul comerţului exterior (Alexandru Bârlădeanu) şi Miron Constantinescu, secretar al Comitetului Central, erau îngrijoraţi că echipelor de fotbal le lipsea „o atitudine de patriotism socialist în sport“.
Conducătorii partidului care struneau echipele de fotbal militare - Nicolae Ceauşescu (pe atunci ministru adjunct al forţelor armate, responsabil de CCA - actuala Steaua), Corneliu Mănescu (şef al Diviziei Politice Superioare a Armatei), Ion Balaş (responsabil cu echipa Dinamo) - primeau mustrări pentru „atitudinea de trădare a intereselor naţionale în sport“. „Evenimentul zilei“ v-a prezentat în episoadele anterioare modul în care conducătorii ţării puneau la cale viitorul fotbalului românesc şi discutau făţiş despre presiunile la care se pretau cluburile departamentale.
În ediţia de ieri, publicaţia noastră a detaliat războiul de culise dintre ofiţerii Armatei şi cei ai Miliţiei, pentru ca echipele de sub tutela lor - CCA şi Dinamo - să iasă învingătoare. Publicăm astăzi un nou fragment din stenograma şedinţei din mai 1953, pentru a descoperi că şef