Departamentul apararii SUA a anuntat ca raza de actiune a rachetelor iraniene a fost imbunatatita, astfel ca acestea ar putea lovi tinte din Europa de Sud-Est, iar Reuters a nominalizat si Romania printre potentialele tinte. Ministerul Afacerilor Externe a sugerat insa ca bunele relatii ale Romaniei cu Iranul nu justifica o astfel de ingrijorare. Surse din Ministerul Apararii sustin chiar ca Iranul ar fi asigurat Romania ca nu este vizata de vreun atac cu racheta. Aceasta logica duala – Romania are relatii bune cu Iranul, dar si cu SUA – pare de nerealizat. Iulian Chifu, specialist in conflicte, sustine insa ca Iranul percepe Romania ca pe o tara cu care are relatii vechi, "in nici un caz o zona-tinta".
» Pentagonul SUA a anuntat ca raza de actiune a rachetelor iraniene a fost imbunatatita, astfel ca acestea ar putea lovi tinte din Europa de Sud-Est, printre care si Romania.
» Romania este membra a NATO, aliata apropiata a SUA si sustinatoare a statului Israel. Totusi, specialistii in aparare cred ca Iranul nu si-ar irosi rachetele pentru o miza atat de mica, mai ales intr-o tara perceputa de arabi ca prietena. Anuntul SUA ar fi doar un pretext pentru a-si sustine scutul antiracheta din Europa.
Seful Agentiei de aparare Antiracheta a Pentagonului, Trey Obering, a declarat ca Iranul si-a dezvoltat rachetele balistice astfel incat acestea pot lovi tinte din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania, Grecia, Serbia sau Belarus. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti ne-a precizat ca "relatiile actuale ale Romaniei cu Iranul nu justifica o astfel de abordare" si ca "sporirea capacitatii balistice a Iranului si dosarul nuclear iranian sunt luate in considerare cu atentie de autoritatile romane si sunt discutate cu partenerii din NATO si UE".
Surse din Ministerul Apararii ne-au subliniat, de asemenea, fa