Îngrijorarea comunităţii internaţionale vizavi de capacităţile militare iraniene serveşte iniţiativei scutului american antirachetă Iranul deţine rachete balistice capabile să
Îngrijorarea comunităţii internaţionale vizavi de capacităţile militare iraniene serveşte iniţiativei scutului american antirachetă
Iranul deţine rachete balistice capabile să atingă ţinte din estul şi din sudul Europei, inclusiv România, avertizează Departamentul american al Apărării.
Generalul Henry "Trey" Obering, directorul Agenţiei de apărare antirachetă (MDA) din SUA, este de părere că Iranul se află în posesia unei rachete cu o rază de acţiune de două mii de kilometri. El nu a precizat însă dacă arma a fost supusă testelor.
Iranul a anunţat săptămâna trecută că a testat mai multe arme, inclusiv o "nouă" rachetă Shahab-3 - care are o rază medie de acţiune ce ar putea fi folosită pentru atacarea Israelului. Versiunile mai vechi au o rază de acţiune de o mie trei sute de kilometri.
Noul model ar fi capabil să lovească ţinte precum Grecia, Serbia, România şi Belarus. Mai mult, Pentagonul susţine că Teheranul dezvoltă şi o rachetă pe bază de combustibil solid, numită Ashura.
Experţii independenţi, în continuare sceptici
Oficialii americani şi experţii independenţi consideră că testele de săptămâna trecută nu au implicat tehnologie nouă şi nici măcar rachetele de ultimă generaţie despre care se crede că există în arsenalul iranian.
Obering nu a pus sub semnul întrebării aceste afirmaţii, însă prezentarea pe care a făcut-o rachetei iraniene este cea mai completă descriere făcută de un oficial american până acum. El a amintit că Iranul a pretins şi în noiembrie că deţine o astfel de rachetă. "Cred, în baza a ceea ce am văzut, că au capacitatea să facă acest lucru şi să avanseze", a spus Obering.
"Combustibil" pentru scutul antirachetă