» Membrii Comisiei de cod electoral nu s-au inteles asupra colegiilor din Capitala, Constanta, Satu Mare si a celor din strainatate, trasarea acestora fiind pasata Guvernului.
Comisia de cod electoral a finalizat ieri delimitarea colegiilor uninominale in 39 de circumscriptii din cele 43. Presedintele comisiei, Mihai Voicu, a declarat ca toate cele patru circumscriptii au ramas neadoptate "din motive tehnice si politice", Bucurestiul fiind una dintre circumscriptiile mari, cu volum mare de munca, iar deciza privind circumscriptia romanilor din strainatate implica o consultare a partidelor politice. Potrivit lui Voicu, mandatul comisiei se incheie in data de 19 iulie, iar daca in cele doua zile ramase pana atunci comisia va avea informatii suplimentare, se va intruni de urgenta. El a adaugat ca, in caz contrar, Guvernul va emite o hotarare care va prelua fara probleme deciziile luate de comisie privind cele 39 de circumscriptii electorale.
Pentru cele patru circumscriptii Guvernul isi ia angajamentul de a nu lua o decizie unilaterala fara consultarea informala a Comisiei de cod electoral, afirma Voicu. "Consider ca Comisia de cod electoral si-a facut datoria", a pus punct Mihai Voicu trasarii colegiilor de catre comisie. Deputatul PD-L Valentin Iliescu a criticat acest lucru, aratand ca este ilegala consultarea doar informala a comisiei.
Cele 20 de circumscriptii votate ieri sunt Alba, Arad, Bacau, Bihor, Botosani, Brasov, Buzau, Covasna, Dambovita, Dolj, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mehedinti, Mures, Prahova, Valcea, Suceava, Timis, Vrancea. Trasarea colegiilor s-a facut la propunerea PSD, PNL sau UDMR. Reprezentantul PD-L, Valentin Iliescu, si cel al PRM, Verginia Vedinas, s-au abtinut de la vot sau au votat impotriva. In cazul circumscriptiilor din Covasna si Harghita, toti membrii comisiei, cu exceptia reprezentantului U