Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România (CSIER) şi-a propus să realizeze, până în anul 2010, un compendiu al comunităţilor evreieşti din ţara noastră, prin care să se atenueze numărul scăzut de lucrări istorice în acest domeniu, au hotărât, luni, reprezentanţii etniei, la seminarul Comunităţilor Evreieşti din România prilejuit de Ziua CSIER.
"Ne punem problema direcţiei cercetării noastre istorice, care este foarte importantă, cu realizări de seamă în 31 de ani de existenţă. Am ajuns la concluzia că trebuie să ne aplecăm mai mult asupra istoriei vieţii comunităţilor evreieşti din România, în decursul timpului. De asemenea, încercăm să creăm, la un orizont de timp 2010, un compendiu al istoriei vieţii comunităţilor evreieşti aşa cum sunt ele astăzi", a declarat, pentru ROMPRES, deputatul Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.
Istoricii şi scriitorii prezenţi la seminar au reliefat importanţa publicării de monografii şi lucrări istorice despre comunităţile evreieşti din România, în condiţiile în care s-au mai păstrat foarte puţine documente originale evreieşti din România, oamenii de ştiinţă recuperând sursele din înscrisuri româneşti care tratau problematici legate de comunitatea evreiască în diferite epoci.
Directorul Centrului de Studii Ebraice, prof. univ. Liviu Rotman, a reliefat, de asemenea, necesitatea studiului în arhivele din România, precum şi importanţa constituirii unei evidenţe a monografiilor despre comunităţile evreieşti din România apărute în Israel.
"Este nevoie de o cercetare amplă în fondurile de arhive din România, care - slavă Domnului! - s-au deschis", a spus Rotman.
De asemenea, scriitoarea Lya Benjamin a prezentat cercetarea "Sionismul la evreii din România", evidenţiind contribuţia evreilor români, încă din secolul XIX, la constituirea societăţii evreieşti în P