Consumaţi ciocolată neagră, vin roşu, cafea şi bere datorită antioxidanţilor pe care îi conţin. În locul prăjiturilor cremoase alegeţi îngheţata. Sursa: NorthFoto
Surprinzător! Ciocolata, îngheţ ata, pâinea albă, berea şi vinul roşu pot fi benefice pentru sănătate dacă sunt consumate cu moderaţie. Pâinea albă, spre exemplu, nu conţine fibre ca şi cea neagră, dar are calciu, iar antioxidanţii din vin şi din bere previn riscul cardiovascular.
1. Ciocolata
Ciocolata neagră şi puţin amăruie este mult mai bună pentru sănătate decât cea albă, cu lapte, deoarece conţine polifenoli. Aceşti compuşi protejează inima şi luptă împotriva radicalilor liberi, care pot produce modificări ale ADN-ului. Un studiu realizat de cercetătorii Şcolii de Sănătate Publică de la Harvard, făcut pe 8.000 de persoane trecute de 60 de ani, a arătat că aceia care mâncau ciocolată de trei ori pe lună trăiau mai mult cu un an, în comparaţie cu cei care nu consumau deloc ori mâncau prea multă.
2. Vinul roşu
Vinul roşu este bogat în polifenoli, cum sunt tanina şi flavonoizii. Aceştia se găsesc în coaja şi în seminţele boabelor de struguri şi sunt nişte antioxidanţi foarte puternici. Alte substanţe importante pe care vinul roşu le conţine sunt procianidinele. Ele reduc tensiunea şi scad colesterolul. Un alt ingredient, resveratrolul, încetineş te procesul de îmbătrânire a inimii, oaselor, ochilor şi muşchilor. La fel ca şi ciocolata, vinul roşu trebuie consumat cu moderaţie.
3. Stresul
Stresul pe termen lung distruge organismul. Altfel, mobilizează organismul şi creşte puterea de reacţie.
4. Nicotina
Nicotina poate fi bună pentru creier. Ea acţionează asupra unor receptori din sistemul nervos şi poate avea un efect stimulant. Cercetătorii de la King’s College (UK) au demonstrat cu ajutor