Protestele şi tensiunile din jurul Jocurilor Olimpice de la Beijing sunt doar ultimele dintr-o listă ce a început să se scrie încă de la primele ediţii ale competiţiei sportive Istoria
Protestele şi tensiunile din jurul Jocurilor Olimpice de la Beijing sunt doar ultimele dintr-o listă ce a început să se scrie încă de la primele ediţii ale competiţiei sportive
Istoria modernă a Jocurilor Olimpice a fost marcată de boicoturi şi de proteste politice, uneori degenerând în acte teroriste sau exacerbări ale rasismului.
Chemările la boicot internaţional, protestele politice, sau chiar tensionarea relaţiilor dintre state fac parte, alături de recordurile sportive, din istoria celei mai importante competiţii sportive din ultimele două milenii şi jumătate. Încă din antichitate, protestele sau boicoturile au însoţit Jocurile Olimpice. Secolul XX a adus însă confruntarea rasială şi crimele.
"De fapt, extrem de greu putem găsi o ediţie a Jocurilor Olimpice care să nu fi fost lipsită de controverse", crede analistul BBC, Paul Reynolds. "Jocurile Olimpice sunt ţinte foarte uşoare pentru boicoturi", crede Tony Bijkerk, secretarul general al Societăţii Internaţionale a Istoriei Jocurilor Olimpice.
"Nu sunt de acord cu aceste practici, pentru că cel mai mult au de suferit atleţii. Însă Jocurile oferă o scenă internaţională pentru proteste, o dată la fiecare patru ani. Din păcate, mişcarea olimpică nu poate face foarte multe în acest sens", se plânge Tony Bijkerk.
Jocurile Olimpice de la Roma, din 1960 sau de la Barcelona, din 1992, sunt aproape singurele care au fost lipsite de controverse politice, din istoria modernă a competiţiei. Ediţia de la Barcelona marca o stare aparent de linişte după sfârşitul Războiului Rece, dar şi încheierea perioadei de apparthaid în Africa de Sud.
Irlandezii au inaugurat politica boicotului
Beijingu