Continentul european, care a tinut la distanta turbulentele economice timp de aproape un an, incepe sa se scufunde treptat.
Spania, Irlanda si Danemarca se numara printre economiile europene aflate foarte aproape sau chiar in recesiune. Economia Italiei stagneaza, iar cea franceza inregistreaza un ritm accelerat de deteriorare, scrie International Herald Tribune.
In acelasi timp - Germania, locomotiva Europei, s-a prabusit brusc - eliminand astfel toate sperantele potrivit carora batranul continent ar putea scapa de turbulentele venite din Statele Unite. Un studiu dat publicitatii saptamana aceasta arata ca increderea investitorilor germani a scazut pana la cel mai jos nivel din 1991 incoace.
Actiunile listate pe bursa spaniola au intrat in declin dupa ce criza imobiliara din tara a facut prima victima importanta: dezvoltatorul Martinsa-Fadesa a cerut protectie impotriva creditorilor. In Marea Britanie - ca de altfel in toata Europa - inflatia da batai de cap autoritatilor, dupa ce a atins nivelul de 3,8% pe fondul scumpirii alimentelor si energiei.
"Am asistat la o schimbare dramatica in interiorul economiei europene", a declarat Thomas Mayer, economistul-sef pentru Europa al Deutsche Bank. "Toate vestile negative care au facut inconjurul lumii au ajuns, intr-un final, si aici", a adaugat el.
Chiar daca multi economisti au estimat o inrautatire a conditiilor economice din Europa ca urmare a raspandirii crizei subprime, rapiditatea acestor schimbari a surprins pe toata lumea.
In iunie, Banca Centrala Europeana isi reducea nesemnificativ estimarile privind cresterea economica aferenta celui de-al doilea trimestru. Cu numai doua saptamani in urma, strategii institutiei majorau dobanda de politica monetara, punand accentul asupra presiunilor inflationiste. Acum insa economia europeana risca sa-si restranga puternic ri