Autoritatile italiene ezita sa demareze amprentarea persoanelor din taberele de nomazi, dupa ce se anuntasera datele de 10 iulie, apoi de 17 iulie pentru acest proces de identificare a rromilor.
Amplele dezbateri din politica interna a Italiei, precum si reactiile din partea oficialilor UE au facut ca actiunea sa fie amanata.
Prefectul Romei, Carlo Mosca, numit si comisar special pe problemele rromilor in urma alegerilor din Italia din aceasta primavara, a anuntat ca, oricum, recensamantul se va face cu maxima discretie. Politistii care vor intra in tabere nu vor purta uniforme.
Organizatia negurvamentala "Opera Nomadi", care se ocupa oficial de apararea drepturilor rromilor din Italia, s-a retras in ultimul moment din actiunea de amprentare. Motivele oficiale sunt legate de faptul ca modificarea foii de recesamant nu mai presupune asistenta si mediere din partea lor.
Data exacta la care incepe amprentarea ramane inca subiect de supozitii, desi joi a demarat recensamantul, in taberele din Roma. 100 de reprezentanti ai Crucii Rosii sunt insa pregatiti sa intervina in taberele din Roma in care traiesc, oficial, 10.000 de nomazi.
Toate datele inregistrate vor intra in arhiva institutiei. Fiecarei persoane i se va elibera un "carnet de sanatate" care le va permite accesul la serviciile sanitare italiene si inscrierea la scoala a copiilor din tabere.
Reprezentanti ai Crucii Rosii si din Prefectura Romei vor merge alaturi de carabinieri in taberele ilegale, ca sa adune informatii despre starea civila si starea de sanatate a rromilor.
Oficialii romani nu raman indiferenti la soarta cetatenilor nostri care locuiesc in Italia. Ministrul de Interne, Cristian David, se afla joi in capitala Italiei unde avea programata o intalnire cu omologul sau italian, Roberto Maroni, care insa nu a mai putut