Deficitul de cont curent, care masoara iesirile nete de valuta din tara, a urcat in mai la 1,68 miliarde de euro, cea mai inalta valoare inregistrata din noiembrie anul trecut.
Practic, dezechilibrul inregistrat in mai este depasit doar de deficitele din iunie si noiembrie anul trecut, fiind astfel in top trei istoric. Comparativ cu mai anul trecut, deficitul marcheaza o crestere cu 13%, in conditiile in care in aprilie ritmul anualizat indica o incetinire.
Pe de alta parte, luna mai a adus investitii straine directe puternice, care au cumulat 896 de milioane de euro, chiar in conditiile in care nu au mai fost incasate sume importante din privatizari. In aprilie investitiile straine inregistrasera un varf de 1,5 mld. euro, insa atunci statul a incasat 394 mil. euro de la Enel in cadrul unei tranzactii prin care italienii
si-au asigurat pachetul majoritar de actiuni la Electrica Muntenia Sud. Valoarea totala a tranzactiei a fost de 820 de milioane de euro, incluzand si o majorare de capital.
Pe primele cinci luni ale anului deficitul de cont curent s-a ridicat la 6,52 miliarde de euro, in crestere cu 11% fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a lui 2007.
"Incetinirea cresterii deficitului ramane remarcabila. Princiapala cauza este cresterea intr-un ritm mai accelerat a exporturilor comparativ cu importurile. O astfel de dinamica a fost incurajata de deprecierea leului si este probabil sa continue sa aiba un impact pozitiv asupra balantei de plati si in lunile urmatoare", comenteaza Radu Craciun, directorul de investitii al Interamerican Pensii.
El apreciaza ca am putea sa asistam anul acesta la o stabilizare a deficitului la nivelul de 14% din Produsul Intern Brut, avand in vedere ca se asteapta o crestere economica robusta.
Deficitul comercial (care masoara diferenta dintre exporturile si importurile de bunur