Fraudele de la Bacalaureatul din acest an, exemplificate de cazul liceului din Sighet, unde notele bune la examen au costat aproximativ 30.000 de euro, "arata amploarea coruptiei din Romania", scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung in editia de joi. "La fel cum se cumpara note la BAC, se cumpara si permise de conducere, autorizatii generoase de constructie, scutiri de impozite sau o programare timpurie la operatie", arata prestiogiosul ziar german.
"Teama de BAC? Asa ceva nu a mai existat anul acesta la liceul particular Gheorghe Pop de Basesti din Sighet. Peste 100 de elevi in pericol de a pica BAC-ul au dat fiecare directoarei mita in valoare de 1.000 ron, care a transmis banii - minus comisionul incasat de ea - presedintelui comisiei de corectare. In acest mod s-au strins peste 30.000 de euro pentru notele bune date la examen", publica in editia de joi FAZ.
Rezultatul? Directoarea liceului, Meda Leordean, se afla in arestul procurorilor anticoruptie, cei care au competenta de a ancheta acest caz, deoarece suma a depasit 10.000 euro. In fapt, asemenea cazuri sint obisnuite la nivel national, un raport al Agentiei de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei aratind ca in peste jumatate din judetele Romaniei au fost descoperite deviatii semnificative de la media generala a notelor elevilor, scrie ziarul.
Potrivit cotidianului, "fraudele de la Bacalaureat indica amploarea pe care a luat-o fenomenul coruptiei in Romania". Coruptie exemplificata si prin "permisele de conducere, autorizatiile de constructie, scutirile de impozite sau programarile timpurii pentru operatie".
Articolul dedicat coruptiei de la BAC-ul romanesc se ocupa in continuare de Directia Nationala Anticoruptie, de performantele acesteia si de presiunile la care a fost si este supusa. DNA este singura institutie luadata constant de rapoartele UE, dar mai ale