624 de lei este, în medie, bugetul lunar de care dispune studentul de la stat
Un sfert dintre studenţii români se plictisesc la cursuri şi sunt nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi de profesorii lor. 38% cred că facultatea în care învaţă are probleme mari cu dotarea laboratoarelor şi a sălilor de curs, iar jumătate dintre ei spun depre colegii lor că manifestă dezinteres la ore. Cu toate acestea, 83% dintre tineri declară că merg la cursuri cu plăcere, iar aproape trei sferturi dintre aceştia sunt mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de calitatea învăţământului superior.
70% dintre studenţii de la stat spun despre universităţile finanţate de Ministerul Educaţiei că ar fi mai performante decât cele private, în timp ce procentajul tinerilor instruiţi la particular care au o părere mai bună despre învăţământul privat, raportat la cel de stat, este de numai 25%. Conform unui studiu realizat de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale, studenţii universităţilor de stat sunt mai silitori decât cei ai universităţilor particulare. Astfel, 42% dintre studenţii de la stat frecventează cursurile şi 63% participă la seminare, în comparaţie cu 28, respectiv 33%, în cazul celor înscrişi la instituţiile de învăţământ private.
Când vine vorba, însă, de găsirea unui job, studenţii de la privat stau mult mai bine, majoritatea fiind angajaţi part-time sau full-time, faţă de 36%, cât reprezintă procentul tinerilor de la stat. Banii sunt o problemă pentru ambele categorii de studenţi, 43% declarând că nu le ajunge bugetul lunar pentru strictul necesar. În medie, studentul de la stat dispune în fiecare lună de 624 de lei, bani pe care să-i cheltuiască după bunul plac, în timp ce studentul de la particular are un buget de 900 de lei. De asemenea, unu din cinci studenţi intenţionează să emigreze în străinătate, iar 60% sunt de părere că pentru a reuşi în viaţă este foarte importa