Goana după noi terenuri agricole intensifică defrişările abuzive şi generează conflicte sociale Specialiştii atrag atenţia că defrişările intensive agravează poluarea şi sunt surse
Goana după noi terenuri agricole intensifică defrişările abuzive şi generează conflicte sociale
Specialiştii atrag atenţia că defrişările intensive agravează poluarea şi sunt surse de conflicte violente şi de grave încălcări ale drepturilor omului.
Creşterea demografică, de la şase la nouă miliarde de locuitori până în 2050, va determina, la nivel planetar, o creştere explozivă a cerinţelor de hrană şi de combustibili, căreia i se va răspunde cu o intensificare a defrişărilor, în goana după cât mai multe terenuri agricole.
Asupra consecinţelor negative ale acestei politici inconştiente se pronunţă concluziile a două rapoarte ale organizaţiei Rights and Resources Initiative (RRI) din SUA.
Politica defrişărilor este greşită
În raportul "Seeing People through the Trees", se precizează că este nevoie de o suprafaţă suplimentară, echivalentă cu de 12 ori suprafaţa Germaniei, pentru a se asigura cerinţele de hrană şi de biocombustibili ale planetei, la nivelul anului 2030. Iar această suplimentare se va face pe seama pădurilor din ţările în curs de dezvoltare.
Autorii raportului atrag atenţia că politica defrişărilor este total greşită, în condiţiile în care sunt încălcate drepturile celor care, în mod tradiţional, sunt deţinătorii acestor păduri. În plus, defrişările intensive perturbă puternic bioclimatul şi generează creşteri alarmante ale nivelului de CO2, atenţionează autorii raportului.
Inechităţi şi deficit de democraţie
Cel de-al doilea raport, "From Exclusion to Ownership", insistă asupra eşecului acelor guverne care nu-i protejează în mod ferm pe proprietarii de păduri în faţa afaceriştilor potenţi, lăsându-i pradă diferitel