» Panica, speculatiile si vanzarile agresive au continuat si miercuri la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), care s-a depreciat cu inca 4% la nivelul indicilor si capitalizarii, iar de la inceputul anului cele mai importante companii au pierdut jumatate din valoarea de piata.
Principalii actori ai pietei de capital gasesc total inexplicabila aceasta evolutie puternic descendenta, situatia fiind mai grava decat in 1998, cand economia locala s-a confruntat cu o criza. "Evolutia pietei e total inexplicabila, nu are nici un suport real, stiintific. Daca piata tot scade, ma intreb cine vinde? Ori vinde in paguba, ori era in piata de mai mult de patru ani", a spus Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.
"Nici in 1998, cand am avut o criza in economia romaneasca, cu inflatie de trei cifre, Bursa nu a fost atat de afectata. Evolutia negativa de pe bursele internationale, dublata de panica investitorilor romani, a facut ca Bursa sa sufere cele mai mai scaderi din lume inca din februarie. Capitalurile speculative, desi nu sunt mari, au o influenta semnificativa cand piata nu are adancime. Un motiv al fragilitatii Bursei ar fi si lipsa investitorilor institutionali romani (fondurile mutuale si cele de pensii), sector ce nu a fost incurajat sa se dezvolte mai deloc de catre politicienii romani", a explicat Adrian Simionescu, director la Vienna Investment Trust.
In ultimele trei sedinte, piata s-a depreciat cu 10%, analistii fiind de parere ca un mare investitor a iesit din piata. Vestea buna este ca a cam terminat de vandut. "In ultimele zile s-au schimbat unele portofolii, pe tendinta descendenta, ceea ce a condus la scaderi pronuntate. Din piata se pare ca a iesit un investitor mare, la un pret dictat de cumparatori, si se crede ca a cam terminat de vandut", a spus Simionescu.
Banca Transilvania, mai ieftina decat banca falim