Nu exista un loc in care sa poti afla disciplinele scolare, dintr-a intaia pana intr-a XII-a. Pentru elevii de gimnaziu, istoria Romaniei incremeneste la 9 mai 1945. Comunismul n-a existat. Dar trebuia sa poarte un nume. Parintii insista ca in loc de materii optionale destepte sa se faca mai multe ore de mate si romana, ca asta-i intereseaza pe ei. Daca elevului nu-i convine ce note ii dai, se muta la alta scoala.
Afurisita tema mi-am ales! Daca nu apucam sa-i promit lui Stelian Turlea ca o fac, abandonam de mult! Am ajuns la concluzia ca simpla asociere dintre cei doi termeni - cultura si scoala - a fost o greseala.
Mi s-a parut elementar ca, inainte de toate, sa aflu ce materii au copiii si sa deschid un numar cat mai mare dintre manualele respective. Surpriza: nu exista un loc in care sa poti afla ce invata elevii, dintr-a intaia pana intr-a XII-a. In loc de asta, trebuie sa navighezi la greu pe site-ul ministerului, incercand sa ghicesti ce se ascunde in spatele unor denumiri sofisticate de documente, dintre care majoritatea se dovedesc a fi precizari sau particularizari. Indiferent ce cuvinte de cautare folosesti ("discipline", "materii", "plan-cadru", "programa" etc.) te trezesti cu un val de ordine ministeriale pe teme diverse. Credeti ca daca vorbesti cu un profesor se rezolva? Nt. Stie ce ore are el, atat. Cu atat mai mult nu exista un loc in care sa poti gasi, intru consultare, macar cate un manual alternativ din fiecare disciplina! In fine, cand sa aprofundez mai bine site-ul Ministerului Educatiei si Cercetarii (MedC), a intrat in "mentenanta" (barbarism integral acoperit de romanescul "intretinere").
Imediat dupa ce am inceput sa lucrez la aceasta pagina au survenit alte doua evenimente. Mai intai, MedC si-a anuntat intentia de a reduce cu 30% hatisul materiilor (deocamdata pentru clasele a V-a si a VI-a). Ceea ce n-ar fi rau