Confederatiile sindicale au anuntat, imediat dupa intilnirea de miercuri cu premierul Calin Popescu Tariceanu, ca vor stabili saptamina viitoare daca accepta oferta Guvernului de majorare a salariului minim. Potrivit proiectului de protocol salariul minim pe economie ar urma sa creasca substantial in urmatorii ani ajungind ca in 2014, de exemplu, acest indicator sa reprezinta 80% din cistigul mediu lunar al unui muncitor din tarile membre UE. Concret, pentru 2009 s-a convenit asupra unei majorari a salariului minim pe economie la 600 lei, pentru 2010 de 730 lei, 2011 - 860 lei, 2012 - 1.030 lei, 2013 - 1.190 si 2014 pentru 1.325 lei. Important de mentionat este ca peste acest nivel minimal se aplica o serie de indicatori de ierarhizare intre 1,2 si 2, care tin cont de pregatirea profesionala a salariatului, precum si de functia pe care o ocupa.
Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a propuns reprezentantilor confederatiilor sindicale sa accepte ca salariul minim sa fie majorat la 540 de lei de la 1 octombrie si la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, cu o crestere ulterioara graduala de o suta de lei pe an pentru a se apropia la jumatate din salariul mediu. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca Guvernul asteapta intr-un interval de zece zile un raspuns din partea sindicatelor privind majorarea salariului minim de la 1 octombrie, precizind ca reprezentantii Executivului au semnat acordul pentru cresterea salariala. "Sper ca Guvernul viitor, a carui structura este greu de anticipat in momentul de fata, sa respecte astfel de intelegeri", a spus Vosganian.
"Sustinem cresterea salariului minim pe orizontul stabilit, 2014"
La nivel de confederatii sindicale, liderii s-au declarat multumiti ca premierul si-a asumat obligatia de a discuta mecanismele prin care salariul minim sa ajunga sa repre