A existat odinioara in targul Caracalenilor o scoala profesionala de fete, moderna si eleganta. A fost infiintata in 1891 din initiativa comunei. Era unica scoala profesionala secundara de fete, iar prin natura ei pedagogica, avea scopul de a da fetelor indrumarea fireasca pentru treburile gospodaresti. Ce au ajuns fetele care au terminat aceasta scoala? Dintr-o statistica din 1927, aflam ca in perioada 1891-1926 au finalizat scoala cu diploma 328 de fete dintre care 12 erau "maestre de gospodarie", 16 erau "maestre si ajutoare de maestre", 18 functionare, iar 2 "au ateliere de croitorie, cu frumoasa reputatie si clientela".
Scoala era intretinuta si de un comitet scolar fiintat in 1920, precum si de numeroasele donatii banesti ale localnicilor, dintre care amintim aici pe Zoe I.Stanculescu. Directoarea scolii in anii '20 a fost Maria Ricman, sub a carei "energica conducere, aceasta scoala si-a stabilit o frumoasa reputatie, activitatea ei fiind din cele mai rodnice, iar produsele artistice ale atelierelor fiind foarte cautate si totdeauna admirate in expozitiile de sfarsit de an".
Scoala le pregatea pe fetele caracalenilor, dar si pe copilele venite din toate partile Romanatiului sa devina "admirabile gospodine", insa pregatirea scolara lasa si sanse pentru continuarea studiilor. In atelierele scolii erau chiar executate comenzi ale localnicilor de rufarie, croitorie, covoare, iar expozitia de sfarsit de an din incinta scolii, aducea beneficii banesti suplimentare intretinerii scolii. Erau invatate manierele legate de pregatirea mesei, conducerea gospodariei atunci cand existau pe langa casa o sumedenie de slujnice care trebuia coordonate; cum trebuia invitati si gazduiti oaspetii, cum se foloseau tacamurile la variate meniuri. Reperele comportamentale fata de vecini, oaspeti, straini ocazionali, in vilegiatura sau in relatiile de curtare, petit - er