Omul de afaceri Radu Enache, care controleaza lantul hotelier Continental, spune ca fluctuatia de personal s-a majorat de patru ori fata de nivelul din 2005, la 27%, cel mai inalt grad de deficit fiind inregistrat pe pozitii situate mai jos de middle management.
"Fluctuatia de personal a crescut foarte mult, ajungand la 27% fata de 7% in urma cu trei ani. Este din ce in ce mai greu sa gasesti personal, in special de la middle management in jos", a spus Enache.
Salariile din turism sunt printre cele mai scazute la nivel de economie. Salariul mediu net al angajatilor din hoteluri si restaurante a ajuns la 200 de euro in luna mai a acestui an, in urma unei cresteri de doar 1,5% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, arata datele de la Institutul National de Statistica. Salarii mai mici decat in turism se inregistreaza doar in industria textila si cea de prelucrare a lemnului.
Daca in prezent Continental are peste 1.000 de angajati, numarul acestora urmeaza sa se dubleze in 2010-2011, cand va fi finalizat planul de investitii de 135-138 de milioane de euro care va duce numarul de unitati hoteliere din lant la peste 35. Lantul Continental are in prezent 14 unitati hoteliere in Bucuresti si in tara sub brand-urile Ibis si Continental Forum, in septembrie urmand sa devina operational primul hotel de doua stele Hello.
"Vom deschide primul hotel Hello, brand-ul de doua stele al Continental, in septembrie in zona Garii de Nord. Urmarim sa construim hoteluri Hello si in Arad, Iasi, Cluj si vizam si o a doua unitate in Capitala", a precizat Enache. Desi piata din Capitala a primit un aflux de camare de patru si cinci stele prin intrarea Rin Grand Hotel de patru stele, Ramada Plaza de patru stele plus si Radisson SAS de cinci stele, Enache considera ca noile unitati vor fi absorbite de piata aflata inca in continua crestere.
"Desi in Capitala au