Plângerile de acest fel s-au înmulţit foarte mult în ultima vreme În special muncitorii din construcţii trag un semnal de alarmă în legătură cu fraudele comise de unii angajatori
Plângerile de acest fel s-au înmulţit foarte mult în ultima vreme
În special muncitorii din construcţii trag un semnal de alarmă în legătură cu fraudele comise de unii angajatori români.
Dacă una din metodele clasice de a înşela oamenii este neplata salariilor, mai nou, aşa-zişii patroni deschid firme pe numele angajaţilor pentru a contracta lucrări, încasează banii şi apoi dispar fără urmă.
Românii care caută cu disperare un loc de muncă în construcţii sunt victime uşoare pentru conaţionalii lor, "patroni" săritori, gata să le ofere o mână de ajutor. Procedura e simplă: presupuşii angajatori speculează faptul că oamenii se plâng că muncesc la negru, că nu li se plătesc salariile cu lunile şi le fac propunerea să-şi deschidă propria lor afacere.
Cum ei nu cunosc formalităţile şi nu au nici contacte pentru a obţine lucrări, "patronul" gestionează firma nou deschisă, pentru a se evita "complicaţiile".
Colaborarea dintre proaspătul întreprinzător român şi partenerul său are la bază o condiţie fundamentală: cel care contractează lucrarea va încasa şi banii, care vor fi distribuiţi ulterior "corespunzător". La final, patronul firmei nou înfiinţate descoperă cu stupoare că a fost furat şi că are impozite de plătit.
A dispărut cu avansul
Ion Sturza (42 de ani), din Suceava, lucra la Roma de 3 ani până să-l întâlnească pe "Vasile", patronul unei firme de construcţii. "Patronul italian dinainte nu accepta să-mi facă acte. M-am hotărât să renunţ". În aceste împrejurări l-a cunoscut pe românul care i-a propus varianta salvatoare. Vasile i-a spus că îi poate oferi de muncă şi Ion a bătut palma, convins fiind că se va înţelege altfel cu un conaţional