Pentru autorii legii uninominalului, românii din diaspora fac cât locuitorii din judeţul Covasna. Baremul de reprezentare stabilit de lege pentru cele peste două milioane de români este
Pentru autorii legii uninominalului, românii din diaspora fac cât locuitorii din judeţul Covasna.
Baremul de reprezentare stabilit de lege pentru cele peste două milioane de români este aberant: patru deputaţi şi doi senatori.
Legea nu a rezolvat însă problemele grave cu care se confruntă conaţionalii de peste graniţe: prea puţine secţii de votare, situate la sute de kilometri unele de altele, unde românii stau la coadă ca să apuce să voteze.
Cifre care dovedesc aberaţia
12% din cetăţenii români sunt plecaţi în străinătate.
70.000 de cetăţeni cu drept de vot aflaţi pe teritoriul României trimit un deputat în parlament.
1,2% din locurile din parlament sunt decise de românii din diaspora.
400.000 de români cu drept de vot aflaţi peste hotare trimit un deputat în parlament.
Doar patru deputaţi şi doi senatori reprezintă peste două milioane de români
Uninominalul a lăsat nerezolvate două probleme grave: nu se poate vota în străinătate pentru că nu sunt suficiente secţii, iar când se votează nu contează.
Legea votului uninominal stabileşte un barem de reprezentare aberant pentru cele peste două milioane de români din diaspora: patru deputaţi şi doi senatori. Bucureştenii, în număr de 2.070.235 , vor avea 40 de parlamentari (28 de deputaţi şi 12 senatori).
Preşedintele comisiei pentru elaborarea Codului electoral, Mihai Voicu (PNL), a precizat că s-au luat în consideraţie datele legate de prezenţa românilor de peste hotare la alegeri.
"În cel mai mic judeţ din România, Covasna, vin la vot 80.000-100.000 de cetăţeni şi aceştia vor avea patru deputaţi şi doi senatori.