Conductele de "egalizare" a apelor din lacurile din apropierea mării brăzdează plajele Pe lângă deversările oficial recunoscute, Marea Neagră mai este siluită şi de cele private, din
Conductele de "egalizare" a apelor din lacurile din apropierea mării brăzdează plajele
Pe lângă deversările oficial recunoscute, Marea Neagră mai este siluită şi de cele private, din zonele rezidenţiale de pe malurile lacurilor din apropiere.
Calitatea apei din lacurile şi bălţile situate în apropierea Mării Negre, precum Surghiol şi Tuzla, reprezintă o altă problemă care ar trebui însuşită şi rezovată de capii judeţului Constanţa.
Lacurile şi bălţile din zona litoralului comunică cu marea printr-o reţea de conducte de "egalizare a nivelului".
În unele cazuri, lacurile şi bălţile comunică şi între ele, prin astfel de conducte. Apa din balta Tuzla, spre exemplu, este de o calitate precară, după cum admite chiar şi directorul general al RAJA, Felix Stroe.
Din fosă septică, pe conductă
Pe malul bălţii se află o groapă de gunoi. O confirmă şi primarul localităţii Tuzla, Constantin Mihu, dar şi administratorul public al oraşului Eforie, Viorica Greceanu. Primarul din Tuzla adaugă, totuşi, că există un proiect în derulare, împreună cu DADL, de curăţare a bălţii.
Mai mult, admit autorităţile, pe malurile respectivelor lacuri au fost construite vile, blocuri sau hoteluri, cu sau fără autorizaţiile aferente din partea tuturor instituţiilor abilitate.
În unele cazuri, aceste construcţii sunt branşate în mod ilegal la sistemul de canalizare, în altele deversează direct în lacuri. Altele au fose septice care ar fi golite nu în vidanje, ci în aceleaşi bălţi. Apa ajunge direct în mare prin intermediul conductelor de "egalizare a nivelului". Felix Stroe şi Viorica Greceanu nu neagă această situaţie.
"Complicitatea" Dunării
Pe d