OLAF şi Comisia Europeană constată la unison eşecul anticorupţiei bulgare. Sursa: AFP Photo
Clasa politică de la Sofia a intrat în fribrilaţii, după ce informaţiile preluate de presa locală dintr-un document al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) au dezvăluit sprijinul instituţiilor statului pentru grupările infracţionale suspectate de fraudarea fondurilor SAPARD.
Autorităţile sofiote vor fi aspru criticate şi în raportul Comisiei UE de pe 23 iulie, care va susţine necesitatea reţinerii a aproximativ 600 de milioane de euro din fondurile europene destinate Bulgariei.
Ieri, premierul Serghei Stanişev a acuzat presa că ar fi exagerat modul în care a tratat dezvăluirile din raportul OLAF, reuşind să creeze o isterie publică. La rândul său, procurorul general de la Sofia, Boris Velcev, a subliniat că nu are nicio informaţie privind implicarea statului în muşamalizarea sau protejarea fraudelor.
Potrivit presei bulgare, şeful OLAF, Franz-Hermann Brüner, i-ar fi confirmat vicepremierului bulgar, Meglena Plugcieva, existenţa unor forţe influente în guvern, care nu au niciun interes ca gruparea infracţională formată de Liudmil Stoikov şi asociatul acestuia, Mario Nikolov, să fie pedepsită.
Se cere demisia lui Părvanov
Marţi seară, opoziţia bulgară a cerut răspicat demisia preşedintelui Gheorghi Părvanov. Solicitarea a venit ca reacţie la documentul OLAF, care afirma, potrivit presei bulgare, că amintiţii Liudmil Stoikov şi Mario Nikolov, suspectaţi de fraudarea fondurilor UE, au sponsorizat campania prezidenţială şi Partidul Socialist, al preşedintelui bulgar. Ieri, reacţia opoziţiei a devenit vehementă, iar politicienii din Uniunea Forţelor Democrate, Gruparea Noii Democraţii Bulgare, şi formaţiunea Democraţii pentru o Bulgarie Puternică au cerut la unison explicaţii preşedintelui. @N_P