Planul prevedea reîntoarcerea celor 300.000 de refugiaţi georgieni care au părăsit Abhazia în anii ‘90
Planul de pace pentru Abhazia al ministrului german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a fost întâmpinat cu un refuz absolut de către Rusia, Georgia şi aşa-zisele autorităţi din Abhazia. Planul Germaniei, ţară care conduce Grupul de prieteni ai Georgiei, numit de ONU, din care mai fac parte Marea Britanie, SUA şi Rusia, prevede într-o primă etapă sfârşitul violenţelor şi revenirea celor aproximativ 300.000 de refugiaţi georgieni care au părăsit Abhazia, în timpul conflictului sângeros de la începutul anilor ‘90, soldat cu 10.000 de morţi.
În încercarea de a găsi o soluţie la criza abhază, şeful diplomaţiei germane a sosit joi la Tbilisi. După o întrevedere cu omologul său georgian, Eka Tkeşelaşvili, ministrul german s-a deplasat joi la Batumi pentru convorbiri cu preşedintele Saakaşvili, iar vineri dimineaţă a avut, la Gali, întrevederi cu lideri abhazi. Tot vineri, şeful diplomaţiei de la Berlin s-a deplasat la Moscova, unde s-a întreţinut cu omologul său rus, Serghei Lavrov.
Refuzat de trei ori
Pe lângă reîntoarcerea refugiaţilor, planul propus de Steinmeier mai prevede un acord comun de nerecurgere la forţă şi o agendă clară pentru reconstrucţie. Cu toate acestea, liderul abhaz Serghei Bagapş a respins planul de pace propus de Germania. “Noi am respins acest plan, el este inacceptabil pentru noi, mai ales din cauza problemei refugiaţilor”, a spus liderul abhaz la încheierea întrevederii cu Frank-Walter Steinmeier, notează Rompres.
Şi şeful diplomaţiei de la Moscova declara, cu o zi înainte de vizita diplomatului german, că un acord de nerecurgere la forţă este primul pas spre reglementarea conflictului abhaz, subliniind însă că un astfel de acord nu trebuie să fie condiţionat de reîntoarcerea refugiaţi