Problemele fermierilor, cauzate de cresterea costurilor, vor fi ridicate in cadrul Consiliului Europei."
- Gheorghe Albu, secretar de stat al Ministerului Agriculturii
» Pentru marii producatori agricoli se anunta cea mai profitabila recolta a ultimilor 15 ani.
» Fara o bursa a cerealelor, graul romanesc e mai ieftin, pentru ca pretul il fac brutarii.
» Ministerul Agriculturii le promite ajutor fermierilor si recomanda "inceperea unui nou capitol de productie".
Desi se anunta cea mai buna recolta de cereale a ultimilor 15 ani, fermierii nu vor avea profituri semnificative, deoarece, pentru majoritatea acestora, costurile mari de productie ii tin la limita falimentului. Ei depind de clima, de pretul carburantilor (din ce in ce mai mare) si de subventiile acordate de stat. Pana la momentul recoltei, singurul castig al fermierilor este banul de la stat, care trebuie insa investit imediat, tot in productie.
In fata Primariei Budesti, un grup de femei matura trotuarul umed de la ploaia densa care cade peste oraselul situat la 40 km de Bucuresti. "A plouat cand a trebuit. Vom avea o recolta buna", spune primarita Lucia Lefter, care verifica modul cum muncesc femeile care fac curatenie in orasel in schimbul ajutorului social primit de la primarie. Pe raza orasului Budesti sunt terenuri agricole cu o suprafata de 11.000 hectare, insa 70% din acestea sunt gestionate de trei ferme mai mari, restul pamantului fiind spart in mici proprietati.
Creste rentabilitatea
Pentru Alexandru Ion, director al SC Agromixt Buciumeni, cel mai mare producator agricol din zona orasulul Budesti, 2008 este anul care i-a crescut rentabilitatea afacerii pana la 40%, "aproximativ de doua ori mai mult decat intr-un an agricol bun". Alexandru Ion calculeaza insa cantitativ rentabilitatea in tone de grau, or