"Ce-l leaga pe fanaticul in jocuri pe calculator din Amsterdam de studentul din Moldova, de artistul bulgar care sta in Roma, de acrobatul din Suedia sau punkista din Turcia si adolescentul din Slovenia?"
Astfel incepe comunicatul de presa care anunta desfasurarea primei editii a StrangerFestival in perioada 3-5 iulie. Iar raspunsul venea pe acelasi document online. "Se pare ca multe lucruri, conform celor 1.000 de filme trimise din 49 de tari europene", prezentate de catre tinerii europeni in Westergasfabriek, Amsterdam la inceputul lunii iulie.
StrangerFestival este un proiect initiat de Fundatia europeana culturala din Amsterdam si este unul dintre cele 7 proiecte principale din Anul European al dialogului intercultural.
Proiectul reprezinta si cel mai mare eveniment cultural dedicat tinerilor pasionati de film si videoclipuri si, totodata, cea mai importanta arhiva de filme de scurt metraj realizate de catre tineri.
Programul festivalului a cuprins mai mult de 20 de workshopuri, vizionari, dezbateri si expozitii video pentru un public de peste 250 de invitati si tineri din toate tarile.
Ideea festivalului, dincolo de a aduce comunitatile online sa comunice si sa faca schimb de experiente offline, ramane aceea de a inlatura barierele vizibile, granitele dintre tari, dar si limitele invizibile create de idei preconcepute si intoleranta.
StrangerFestival colaboreaza si cu fundatia Waag Society (infiintata in 1996, este o fundatie internationala ce spijina multe dintre proiectele culturale si artistice din intreaga lume) si in primavara a realizat mai mult de 30 de workshopuri video in 20 de tari, din Stockholm pana in Paramaribo, iar in perioada 15 aprilie - 17 mai s-a desfasurat si in Romania, la Sfantu Gheorghe.
Un exemplu de workshop din Polonia (aprilie, 2008) este colaborarea dintre Kultura Miejska (gru-p