Recent, la Amsterdam, s-a incheiat prima editie a StrangerFestival, o manifestare unica, dedicata temei strainului. In cadrul evenimentului au fost prezentate materiale video deosebit de ingenioase, realizate de tineri autori europeni, care gloseaza pe tema diversitatii ca mod de apropiere si comunicare interculturala, de umplere a golurilor si de descoperire a farmecului culturii fiecarei tari. Pus sub lupa de minti tinere si talentate, "strainul" nu mai apare nici ostil, nici inabordabil. Iar StrangerFestival a reusit deja, la aceasta prima editie, sa aduca laolalta filme de o calitate si o expresivitate care au impresionat juriul si au accentuat rolul cinematografului ca forma de media.
Convingerea pe care se intemeiaza noul festival este ca tinerii au dreptul sa vorbeasca despre problemele pe care le considera importante si sa se faca auziti de cat mai multe persoane, pentru ca vocile lor pot ajuta la democratizarea Comunitatii Europene. StrangerFestival si partenerii sai internationali au organizat peste 40 de videoworkshop-uri in mai mult de 20 de tari, pentru a da prilejul - si instrumentele necesare - celor care au de spus povesti autentice sa se exprime.
Organizatorul festivalului, Fundatia Culturala Europeana (ECF), considera foarte reusita aceasta prima editie, puternic personalizata pentru generatia tanara de talente europene. Workshop-urile de nivel foarte ridicat au oferit unui numar de 300 de tineri din toate colturile Europei oportunitatea de a-si exprima creativitatea si de a comunica.
"Impulsul creator starnit aici merita cultivat din plin", a spus Gottfried Wagner, directorul ECF. Dylan Griffith si Taco Zuidema, membri ai juriului in calitate de reprezentanti ai MTV Olanda, au accentuat, de asemenea, calitatea impresionanta a filmelor prezentate in festival. Dupa eveniment, MTV Olanda, alaturi de ceilalti distribuitori europe