Neinceperea urmaririi penale, anuntata de surse judiciare, fata Zsolt Nagy, Codrut Seres, Dorinel Mucea, Radu Donciu si Stamen Stancev, intr-un dosar instrumentat de DNA, cade ca o lovitura de trasnet intr-o perioada in care toti ochii sunt atintiti asupra justitiei, cu numai cateva zile inainte de raportul de tara.
Povestea privatizarilor din sistemul energetic parea in 2006 una dintre marile lovituri ale justitiei. Dosarul a fost deschis de Parchetul General pe baza unor interceptari ale convorbirilor din 2005 dintre Seres si Stanchev.
Continutul acestora punea sub semnul intrebarii corectitudinea unor privatizari grele intre care Electrica Muntenia, Hidroelectrica, dar si Romaero, Avioane Craiova, Romtelecom.
In decembrie 2006, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie anunta ca fostul ministru Codrut Seres era invinuit de sprijinirea unui grup infractional organizat cu caracter transnational si de tradare prin transmitere de secrete.
Deschiderea dosarului a fost precedata de unele declaratii "premonitorii " ale presedintelui Traian Basescu, alimentat, desigur, tot de SRI: "oameni din Guvern risca sa intre sub influenta unor grupuri de interese economice", "grupuri de interese in jurul ministerului industriilor", "de prea multe ori mafia a ajuns pe masa Guvernului".
Inceperea cercetarilor s-a lasat cu arestari, interdictii de a parasi localitatea si, desigur, inlaturarea din functii a celor doi ministri anchetati. Si totusi, in 20 aprilie 2007, procesul "Privatizarilor" incepe doar cu acuzatii Stamen Stanchev, Dorinel Mucea si Radu Donciu, pentru Seres si Nagy fiind necesar acordul Parlamentului.
In acelasi timp, o parte din dosar a fost disjunsa si declinata de la DIICOT catre DNA. Tocmai aceasta parte din dosar, in care Seres si Nagy erau acuzati de luare de mita, a fost inchisa pentru