Romania ocupa al doilea loc, dupa Polonia, in preferintele investitorilor straini datorita dimensiunii si perspectivelor de crestere accelerata a economiei.
Pentru ca intentia sa fie fructificata insa, investitorii chestionati de o echipa mixta de analisti coordonata de Mergermarket spun ca guvernele regiunii ar trebui sa acorde facilitati fiscale si sa abandoneze masurile protectioniste. Economiile emergente din Europa vor atrage in acest an mai multe investitii decat Asia, Rusia si America de Sud, potrivit studiului Mergermarket, realizat impreuna cu firma de audit KPMG, banca de investitii UniCredit si casa de avocatura Baker&McKenzie. Mai mult de doua treimi din reprezentantii celor 100 de fonduri de private equity chestionati au ales Europa emergenta ca destinatie a investitiilor lor.
In 2007, Romania a atras investitii de capital privat de 220 milioane euro, de doua ori mai mult decat in anul anterior. In pofida dezvoltarii rapide a pietei de private equity in ultimii ani, valoarea tranzactiilor in Polonia si Romania este in general redusa. De exemplu, cea mai mare investitie privata din Romania a fost de 185 milioane euro.
Pana in prezent, in Romania fondurile de capital privat s-au concentrat asupra serviciilor finaciare, sectorului farmaceutic, retailului, telecomunicatiilor, constructiilor si sectorului imobiliar. Valoarea tranzactiilor imobiliare ar putea ajunge la sase miliarde euro in acest an, dupa ce preturile apartamentelor au urcat cu 50% in 2007, iar terenurile s-au scumpit cu 15-20%.
Integral in Romania libera Romania ocupa al doilea loc, dupa Polonia, in preferintele investitorilor straini datorita dimensiunii si perspectivelor de crestere accelerata a economiei.
Pentru ca intentia sa fie fructificata insa, investitorii chestionati de o echipa mixta de analisti coordonata de Mergermarket spun ca guv