Rata lunara a inflatiei din iunie a.c., de 0,28%, a inregistrat, conform datelor statistice oficiale, cel mai mic nivel din acest an, iar produsele care au avut cresteri semnificative de preturi au fost orezul si fructele proaspete.
Si anume, in luna iunie orezul s-a scumpit cu 7,85%, iar fructele proaspete cu 7,77%. Desi au o pondere foarte mica in cosul de consum al populatiei, 0,36% orezul, respectiv 1,05% fructele proaspete, preturile acestor alimente au umflat rata lunara a inflatiei si, in consecinta, pe cea anuala, aceasta din urma urcand la 8,61%. Calculele demonstreaza. Fara inregistrarea acestor scumpiri exagerate, marfurile alimentare ar fi consemnat o crestere apropiata de zero, rata lunara a inflatiei coborand astfel la 0,16%, nivel comparativ cu cel din iunie 2007 (0,14%). Si in acesti termeni, rata anuala a inflatiei iunie 2008/iunie 2007 si-ar fi mentinut nivelul inregistrat in mai a.c., de 8,46%.
Chiar si-n aceste conditii de scumpire sezoniera a fructelor proaspete si de escaladare a anticipatiilor inflationiste, inflatia lunara din iunie a continuat traiectoria descendenta inceputa in februarie, nivelul de 0,28% fiind mai mic decat cel din ianuarie a.c. cu 0,58 puncte procentuale. Si in cazul ca inflatia lunara inregistreaza in iulie o cocoasa, ca urmare a unor cresteri insemnate ale pretului la gaze (+12,5%) si la energia electrica furnizata populatiei (+4,4%), traiectoria descrescatoare va fi intrerupta doar conjunctural. Perspectiva unei productii agricole foarte bune si semnalele de "saturatie" date de scumpirile la majoritatea marfurilor alimentare constituie premisele ca in lunile august si septembrie ratele lunare ale inflatiei sa fie foarte reduse, apropiate de zero.
Efectul de baza nefavorabil, datorat nivelului mic al ratei lunare a inflatiei inregistrat in iulie 2007 (0,29%), are o influenta semnificativa asupra am