Ministrul de Interne Cristian David a afirmat, in timpul vizitei oficiale de joi de la Roma, ca autoritatile romane asteapta verdictul UE pentru a vedea in ce masura "amprentarea si decretul sigurantei publice respecta dreptul cetatenilor comunitari, cum sunt romanii".
"Guvernul Romaniei este deschis sa colaboreze. Insa pana nu avem raspunsul de la UE nu putem sa ne pronuntam", a declarat David, citat de cotidianul Adevarul, in editia electronica.
Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, sustine ca propune acordarea cetateniei italiene tuturor copiilor rromi orfani din taberele care fac obiectul prezentei amprentari.
"Ordonanta privind recensamantul taberelor de nomazi" a trecut de camera inferioara a Parlamentului de la Roma, urmand sa fie adoptata si de Senat. Insa, dupa cum a aratat si liderul opozitiei, Walter Veltroni, ea nu isi mai are temeiul legal, din moment ce a fost aprobat un amendament care stipuleaza ca, incepand cu 2010, toti cetatenii italieni vor fi amprentati pentru noile carti de identitate.
Capitala italiana este primul oras in care se va pune in practica recensamantul rromilor din tabere. Demararea actiunii de amprentare este prevazuta pentru inceputul saptamanii urmatoare. 10.000 de rromi, adulti si copii, vor fi supusi acestei proceduri.
Operatorii Crucii Rosii din Italia sunt cei care vor pune in practica recensamantul si vor fi in numar de 100. Ei vor actiona in grupuri mici, insotiti de politisti in civil, al caror singur rol este de a supraveghea buna desfasurare a procesului.
Desi recensamantului i se da o forma civilizata, el nu este optional. Cei care refuza sa treaca prin aceasta procedura vor fi preluati de catre fortele de ordine.
Operatorii Crucii Rosii din Italia vor fi dotati cu aparatura necesara atat inregistrarii datelor personale, cat si de