PATRIARHUL ROŞU S-A ALBIT DE FRICĂ. Riscul unui eşec răsunător, dar şi insistenţele doamnei Nina au contribuit la decizia preşedintelui de onoare al PSD de a nu mai candida la parlament. Sursa: Marius NemeşSursa: Cosmin Marinescu
1 /.
Dacă s-ar fi votat pe liste de partid, aş fi candidat fără îndoială“ şi-a explicat Ion Iliescu decizia de a nu se mai înscrie în competiţia pentru un fotoliu de parlamentar. Votul uninominal nu-l atrage pe Ion Iliescu. Din contră. L-a determinat să-şi anunţe retragerea. Nostalgic faţă de liste, Iliescu îşi exprimă regretul că votul uninominal nu-i va mai permite să fie o locomotivă pentru PSD.
Şantaj la uninominal?
Mesajul lui Iliescu ar putea fi interpretat şi ca o presiune pentru renunţarea la uninominal. Andrei Alexandru, unul dintre iliescienii fideli şi purtătorul de cuvând al preşedintelui Senatului, Nicolae Văcăroiu, a cerut în nume personal „consultări la Cotroceni pentru renunţarea la uninominal“.
„Există nemulţumiri în toate partidele privind uninominalul însă nimeni un îndrăzneşte să deschidă public acest subiect“, ne-a declarat Alexandru. Pe aceeaşi temă a comentat şi vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş: „Anunţul lui Iliescu este o formă de protest faţă de această aberaţie care o reprezintă votul uninominal“.
Un alt iliescian, senatorul PSD Alexandru Athanasiu, tot ieri, a blamat copios uninominalul: „Votul uninominal este o prostie, este o greşeală imensă“.
Până la revenirea la liste, Iliescu rămâne decis să nu candideze pentru că votul uninominal nu-l atrage. Din contră, are destul de multe riscuri. Este o loterie care nu-i oferă garanţia că va ajunge parlamentar.
Teama de înfrângere
Cât nu a fost preşedintele României, Iliescu a fost senator de Bucureşti. Din acest motiv ar fi fost obligat să candideze în Capitală,