Cetăţenii români care nu locuiesc în tabere de ţigani sau cei aflaţi în concediu în Peninsulă nu sunt vizaţi Cei vizaţi direct sunt toţi ţiganii din principalele tabere, autorizate
Cetăţenii români care nu locuiesc în tabere de ţigani sau cei aflaţi în concediu în Peninsulă nu sunt vizaţi
Cei vizaţi direct sunt toţi ţiganii din principalele tabere, autorizate sau nu, de pe teritoriul Italiei, în particular cei din Campania, Lombardia şi din aria urbană a Romei.
"Dispoziţii urgente de protecţie civilă pentru înfruntarea stării de necesitate determinată de taberele de nomazi din teritoriu". În acest mod începe ordonanţa de urgenţă emisă de prim-ministrul Italiei, Silvio Berlusconi, în data de 30 mai 2008.
Normativa vizează inclusiv persoanele care se află în tabere şi care nu sunt în evidenţa serviciilor sociale. Ordonanţa de urgenţă a fost emisă pe fondul tensiunilor sociale declanşate de câteva incidente în care ţiganii au fost principalii actori.
Incidentele, a căror importanţă a fost exagerată extrem din raţiuni electorale, au dus populaţia în pragul isteriei, ajungându-se la reacţii discriminatorii la adresa românilor.
Pentru redobândirea controlului asupra situaţiei, Guvernul Berlusconi, prin intermediul ministrului de interne Roberto Maroni, a decis luarea acestei măsuri de amprentare şi de îndosariere a ţiganilor. Acţiunea a fost contestată din fază incipientă atât de o parte a politicii italiene, cât şi de UE.
Restul românilor nu sunt vizaţi
Deşi acţiunea de amprentare în sine are puternice implicaţii sociale, ea nu priveşte restul cetăţenilor români din Peninsulă. Majoritatea comunităţii românşti, compusă din circa 1.100.000 de persoane, nu intră sub incidenţa acestei ordonanţe, astfel încât nu există motive reale de îngrijorare sau de întrerupere a cursului normal al vieţii.
Cetăţenii români care