La vremea elaborarii legii votului uninominal, li s-a promis cetatenilor ca numarul parlamentarilor va scadea. Detalii tehnice de ultima ora releva insa nu numai faptul ca parlamentarii nu vor fi mai putini, ci chiar mai multi, ei putandu-se inmulti in functie de "proportionalitatea reprezentarii".
Desi legea votului uninominal precizeaza ca si in perspectiva noului sistem de vot se mentin 43 de circumscriptii electorale, 41 de judete, municipiul Bucuresti si o circumscriptie pentru romanii din strainatate, circumscriptiile raman plurinominale. Fiecare circumscriptie va trimite in Parlament – ne spune legea – cel putin doi senatori si cel putin patru deputati. Aceasta plurinominalitate a circumscriptiilor s-a schimbat din punct de vedere tehnic, astfel ca, daca pana acum votam numai pe lista, plurinominalitatea este descompusa in colegii uninominale. Decuparea acestor colegii astfel cum se produce ea la Comisia de cod electoral, presa vorbind despre un dictat PSD-PNL, scoate la iveala diversele interese pe care partidele le au intr-un judet sau altul, incercand sa imparta grupurile de votanti intr-un mod cat mai favorabil politicienilor. Numarul colegiilor care se traseaza va depinde de numarul de locuitori.
Norma de reprezentare este aceeasi. Numarul de locuitori care sunt reprezentati de un deputat este de 70.000, numarul de locuitori care sunt reprezentati de un senator – 150.000, plus/minus 30%. Marja a ramas in aceasta limita pentru ca parlamentarilor li s-a parut greu sa realizeze un colegiu pentru fix 70.000, lasand deci posibilitatea abaterii de 30%.
Exista insa posibilitatea cresterii numarului de parlamentari, nicidecum al scaderii lor, asa dupa cum s-a promis la elaborarea legii. Cristian Parvulescu, de la Pro Democratia, cel de-al carui nume se leaga elaborarea acestei variante de vot uninominal, confirma aceasta po